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INTERPRETATION IC 90.1-2004-1 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved June 25, 2005 
 
Request from: Roger Chang (E-mail: roger.chang@arup.com), Associate Member, 155 Avenue 
of the Americas, New York, NY 10013.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Section 5.2.1 Compliance, relating to gross wall 
area. 
  
Background: Standard 90.1-2004 does not appear to be clear as to what gross wall area means. 
International Energy Conservation Code is clear that prescriptive requirements are based on 
window to above-grade wall area. This impacts all sections of the code where the window-to-
wall area ratio is taken into consideration. 
 
Interpretation: Gross wall area refers to above-grade wall only. 
  
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No. 
   
Comments:    
 
Section 3.2 defines “building envelope” to include “the elements of a building…that 
enclose...spaces through which thermal energy may be transferred to or from the exterior”. 
 
Section 3.2, in the definition of “wall” states “this includes above- and below-grade walls, 
between floor spandrels, peripheral edges of floors, and foundation walls”. 
 
Section 3.2 defines “gross wall area” as “the area of the wall measured on the exterior face from 
the top of the floor to the bottom of the roof”. 
 
Therefore, for buildings with conditioned space below-grade, the gross wall area extends from 
the top of the surface of the floor of the lowest conditioned space to the bottom of the roof of the 
highest conditioned space. 
 
(Note that the use of a similar term in a document from another organization is irrelevant to an 
interpretation of Standard 90.1.) 
 


